Kunst & Cultuur

Van begin af aan hebben kunst en cultuur een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan en de identiteit van Huis Wylerberg. Stichtster Marie Schuster was een groot bewonderaar van het expressionisme, en heeft met haar keuze voor architect Otto Bartning dit ook in het ontwerp van het huis duidelijk naar voren laten komen.

Daarnaast bezat Marie Schuster vele expressionistische schilderwerken en was zij bevriend met een groot aantal kunstenaars die haar ook met regelmaat bezochten in Huis Wylerberg en zich ook door het huis en de omgeving lieten inspireren.

Helaas is na de oorlog veel van de kunst uit Huis Wylerberg verloren gegaan of simpelweg verdwenen.

Zelfportret van Arnold Schönberg, expressionistisch componist en schilder en regelmatige bezoeker van Huis Wylerberg in de tijd van de Schusters.

Ook (expressionistische) muziek hoorde in de tijd van de Schusters bij Huis Wylerberg. Al in de tijd van Marie Schuster vonden concerten plaats in Huis Wylerberg. De historische muziekzaal is zelfs nadrukkelijk hiervoor gebouwd. Ook na de dood van Marie verzorgde haar dochter Alice samen met haar vriendin pianiste Else C. Kraus hier verschillende muziekoptredens.

Tegenwoordig worden ook weer concerten gehouden in de muziekzaal van Huis Wylerberg. In aanloop naar het honderdjarig bestaan van het huis zullen ook verschillende muziekoptredens plaatsvinden. Op de pagina agenda vindt u deze concerten.

Voor meer informatie over de concerten kunt u contact opnemen met Jeroen van Zuylen via jeroen.vanzuylen@sovon.nl.

Hedendaags concert in de muziekzaal van Huis Wylerberg.